ПОЧЕТНА » МАКЕДОНИЈА » ВТОР ДЕН БОЖИЌ

ВТОР ДЕН БОЖИЌ


Додадено на 08-01-2016 во МАКЕДОНИЈА

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 26 декември. Денеска е Собор на Пресвета Богородица. Црквата утврдила веднаш после големите празници да се слават и учесниците во настанот што се празнува. Затоа денес, по празникот Рождество Христово, се слави Пресветата Богородица. Најмудра пракса. Зашто најчистата утроба на Марија беше единствена способна да го прими оној кој го надвишува се она што е создадено. Во таа смисла Црквата ја нарекува Девица Марија врата на спасението.