ПОЧЕТНА » МАКЕДОНИЈА » СТАРТУВА ИЛИНДЕНСКИОТ МАРШ 2016

СТАРТУВА ИЛИНДЕНСКИОТ МАРШ 2016


Додадено на 27-07-2016 во МАКЕДОНИЈА

Илинденскиот марш 2016“ стартува денеска во 17:30 часот од паркот „Јане Сандански“ во општина Аеродром, која е традиционално покровител на овој Коњички марш, а ќе заврши на 2 август во Крушево, каде што треба да се приклучат на прославата на најголемиот македонски национален празник – Илинден.

 Градоначалникот на општина Аеродром, Ивица Коневски се очекува на коњаниците да им го предаде општинското знаме, со што официјално стартува 38.Традиционален коњички марш што го организира Здружението на граѓани од Горно Лисиче „Илинденски марш 1978“. Дваесет и пет коњаници придружувани од фаланга составена од дваесетина членови, играорци од КУД „Никола Јонков Вапцаров“, со звуците на зурлите и тапаните ќе се упатат кон црквата „Свети Петар и Павле“ во Горно Лисиче, минувајќи низ главните булевари на општината. Пред свеченото испраќање на храбрите коњаници од Горно Лисиче, кои се на возраст од 15 до 60 години, во црквата „Св. Петар и Павле“ ќе се одржи свечена литургија, на која високи свештеници од Македонската православна црква ќе им дадат благослов на патот кон Крушево. Пред испраќањето на илинденците ќе се организира свечена музичка програма каде ќе настапат познати македонски естрадни уметници. Во испраќањето на коњаниците кон Крушево, ќе се вклучи и Општинската организација на Црвен крст „Кисела Вода“, која во дворот на црквата „Св. Петар и Павле“ во Горно Лисиче ќе одржи крводарителска акција.

Извор: Курир