ПОЧЕТНА » Здравје » 1663 БАРАЊА ЗА ИН ВИТРО ЗА 10 МЕСЕЦИ

1663 БАРАЊА ЗА ИН ВИТРО ЗА 10 МЕСЕЦИ


Додадено на 13-11-2014 во Здравје

1.663 барања за ин витро оплодување за 10 месеци стигнале до Фондот за здравствено осигурувањена Македонија. Од нив 1.499 се за прво дете а 164 од барањата се за второ дете. 827 од барањата за прво и 121 за второ дете позитивно веќе се решени. Во постапка се 658 за прво и 41 за второ дете. Одбиени се барања на 13 подносители, а на второстепена комисија по претходно поднесена жалба се 3 барања. По добивање на ваучерот од ФЗОМ, осигуреното лице со упат од матичниот гинеколог одбира една од здравствените установи со кои Фондот има договор за БПО. На располагање ги имаат: ПЗУ Специјалистичка ординација по гинекологија и акушерство „Плодност“ од Битола, приватна болница „Аџибадем Систина“– Скопје, Општа болница РЕМЕДИКА – Скопје, Универзитетска клиника за гинекологија и акушерство – Скопје, Специјалистичка ординација по гинекологија и акушерство „Ултрамедика“ Скопје, Специјална болница по гинекологија и акушерство „Свети Лазар хоспитал“ Скопје и Поликлиника Д-р ОРГАНЏИСКИ – Штип.