ИЗМРЗНУВАЊЕ НА ПРАСКИТЕ И КАЈСИИТЕ ВО ТИКВЕШИЈАТА
Од 80 до 100 % измрзнување на праските предизвикаа ниските температури во саботата наутро и оваа утро велат од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството во Кавадарци.
Најмнагу страдале овоштарниците во пониските реони покрај Црна Река и Луда Мара како и во реонот на селата Курија и Паликура каде кај кајсијата регистрирано е измрзнување до 100%, а кај останатите сорти праски од 80 до 90 %. Најмногу се измрзнати овоштарниците со сортата сприн крес вели раководителот на Агенцијата Драганчо Николов, а големи се штетите и кај сортите фантазија, енде пенде, глорија, сан клаус, и спринт бел.
Во овој период кога е формиран плодот кај праската најголемото измрзнување се случи во неделата во периодот од 2 до 5 часот кога температурата се спуштила до -4 степени вели Николов , меѓутоа дополнително ќе се утврдуваат и на останатите реони. И истата информација ни ја потврди и агрономот Стојче Несторовски од „ Душан Ќириќ “ каде праските се застапени на 220 хектари. Измрзнувањето е различно во зависност од сортите и реонот и се движи од 70 до 80 %. Најмногу измрзнување има кај сортите сприн крес и крес хевен што може да доведе до преполовување на приносите на праски од годинашнава реколта.