ЧОКОЛАДНА СНИКЕРС БАКЛАВА
СОСТОЈКИ:
* 500 гр. Кори за баклава
*150 мл масло ( за премачкуање на корите )
* 150 гр. Маргарин за преливот пред печење
ЗА ФИЛ:
* 350 гр. Мелени печени кикирики
* 50 гр мелени плазма бисквити
* 150 гр рендана чоколада за готвење
* 150 гр шеќер
ЗА ШЕРБЕТ:
* 800 мл вода
* 650 гр шеќер
* 1 лимон
ЗА ЧОКОЛАДИРАЊЕ:
* 150 гр чоколада за прелив
ПОДГОТОВКА:
Филот го подготвуваме така што мелените кикирики, плазма бисквити, чоколадото и шеќерот ги ставаме во сад и убаво ги мешаме. Во сан на оган ја ставаме водата, шеќерот и сокот од лимон. Мешаме се додека шеќерот не се растопи и смесата зоврие, шербетот го ставаме на страна и оставаме да се излади. Се зема една кора и се попрскува со масло. Над неа се става втора кора. Над втората кора се нанесуваат 4 полни лажици од филот. Двете кори ги виткаме во ролат, а потоа формираниот ролат го стегаме. Постапката ја повторуваме со сите кори. Ролатите ги сечеме на парчиња. Маргаринот го растопуваме и ги прелеваме ролатите. Баквата ја печеме на температура од 220 степени. Испечената баклава додека е врема ја прелеваме со изладениот шербет. Кога баклавата ќе се излади ја декорираме со растопеното чоколадо.